Tidigt flyg till Cusco där vår guide Fernando väntade på oss. Bussfärd direkt till Urubambadalen, den sk Heliga Dalen. Vårt första stopp blev lunch på restaurant Tunupa som erbjöd mycket god mat och vacker miljö.
Vi besökte Maras saltgruvor där inkafolket hämtade sitt salt och där man än idag producerar salt. Det är små jordbrukskooperativ som utvinner saltet och nyligen har man t o m börjat att exportera till Europa. Därefter till Moray. Här gjorde inkafolket olika typer av jordbruksexperiment, bl a anpassades olika växter långsamt till att växa på allt högre höjder.
Alla var mycket nöjda med vårt hotell för natten i Urubamba och redan nu började vi konsumera cocablad, cocathe’ och cocakarameller i stora mängder för att klara oss på de höga höjderna här i Anderna!
Dagen efter åkte vi till den levande och fascinernade inkastaden Ollantaytambo, som betyder Ollantas Rast/Vilo plats. Namnet kommer från att denna stad byggdes av en av Inkans generaler vid namn Ollanta. En fantastisk liten romantisk historia och en fantastisk plats, en levande inkastad där tiden har stått stilla. Vi besöker bl a fortet och en typisk bostad för de människor som bor här och som fortfarande lever som inkafolket med marsvin som springer omkring inne i bostaden och som fortfarande dyrkar dess gudar.
Vi åt lunch på Pakaritambo där vi serverades Pachamanca, en maträtt som är så speciell så att Perus jordbruksministerie har förklarat den som nationellt historiskt arv. Pachamanca betyder jord-kruka-måltid. Mums-mums!!!
På seneftermiddagen tog vi tåget till Aguas Calientes som ligger vid foten av berget där Machu Picchu. Imorgon tar vi bussen dit!!